Τα Νέα μας

Παχυσαρκία και Έλληνες: Μια σχέση "πάθους" που πληγώνει την καρδιά.

Από τους πιο παχύσαρκους λαούς της Ευρώπης είμαστε οι Έλληνες ενώ είναι γνωστό ότι τα παιδιά μας είναι οι πρωταθλητές της ΕΕ στο επικίνδυνο σπορ της παχυσαρκίας. Την ίδια ώρα, τα παραπάνω κιλά συνδέονται με την εμφάνιση άλλων σοβαρών παθήσεων που αυξάνουν την θνητότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat από παρατηρήσεις της τελευταίας δεκαετίας, το ποσοστό των υπέρβαρων με ΒΜΙ>27 κατά ηλικία είναι:

- 15-24 ετών: Η Ελλάδα παρουσιάζει στους μεν άνδρες το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων (30%) μετά τη Γερμανία, ενώ στις γυναίκες ένα ποσοστό 13% που βρίσκεται στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.
- 35-44 ετών: Η Ελλάδα παρουσιάζει στους μεν άνδρες το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων (69,6%), ενώ στις γυναίκες το τρίτο υψηλότερο ποσοστό (41,9%).
-55-64 ετών: Στους μεν άνδρες το ποσοστό των υπέρβαρων φτάνει το 71,1% και είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών, ενώ στις γυναίκες το 68,9% και είναι το δεύτερο υψηλότερο.

Δεδομένου ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση ενώ αποτελεί και παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, αναδεικνύεται στον δυτικό κόσμο και στην χώρα μας  ως μείζων παράγοντας κινδύνου νοσηρότητας και θνητότητας.

Σε παλαιότερη μελέτη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας μάλιστα στην οποία συμμετείχαν 30.000 ερωτηθέντες, μόνο το 8% των συμμετεχόντων θεωρούν την παχυσαρκία ως μείζονα παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Εξάλλου, από τους 30.000 ερωτηθέντες, το 19% ήταν παχύσαρκοι (BMI>30), αλλά μόνο το 26% αυτών είχαν επίγνωση της κατάστασης. Το υπόλοιπο 74% από τους 12.400 υπέρβαρους θεωρούσε ότι είχε φυσιολογικό βάρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θηλυκό.net Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Από το Blogger.
Published By Gooyaabi Templates