Θηλυκό.net το Θηλυκό e-περιοδικό

Coming Soon

Facebook / Twitter / Instagram

Facebook
Twitter
Instagram

Copyright © Θηλυκό.net | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
Design by WebSuccessAgency | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com
Από το Blogger.

Ακολουθήστε μας στο Fαcebook


.
.

Τα Νέα μας

.

Ο Καιρός Τώρα

Διαβάστε για


.
.
.

Μηνιαίο Ωροσκόπιο


Δημοφιλή

Ad unit

Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την παιδική παράσταση "Το παιδί και τα Μάγια" την 1/3.

Δηλώστε συμμετοχή μέσω της παρακάτω φόρμας διαγωνισμού  και κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παιδική παράσταση "Το παιδί και τα Μάγια", στο Θέατρο Πόρτα, την Κυριακή 1 Μαρτίου, στις 11.00. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27/2.

Το παιδί και τα μάγια

H Default Company, μετά την καλλιτεχνική της επιτυχία με τις «Ιστορίες καιρού» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσιάζει από 6 Δεκεμβρίου 2014 στο Θέατρο Πόρτα «Το παιδί και τα μάγια»: Mια παράσταση εμπνευσμένη από την όπερα του Maurice Ravel και της Colette "L' enfant et les sortileges". Ένα εικαστικό θέαμα με κίνηση και ζωντανή μουσική που αφηγείται με χιούμορ και τρυφερότητα το όνειρο ενός αγοριού που γκρεμίζει τον κόσμο που του επιβάλλεται και τον ξαναστήνει από την αρχή.

Στο πρωτότυπο κείμενο ένα «κακό» παιδί καταστρέφει τα πάντα γύρω του και πληγώνει τα δέντρα και τα ζώα του κήπου του ως τη στιγμή που μέσα από τη δική του επαφή με τον κόσμο έρχεται αντιμέτωπο με τον εαυτό του, συνειδητοποιεί τις πράξεις του και γίνεται «καλό». Στη δική μας εκδοχή δεν υπάρχει «κακό» και «καλό» παιδί• ο μύθος αναποδογυρίζεται.

Το αγόρι μάς υποδέχεται στον κόσμο του και η παράσταση αρχίζει. Σ' έναν κόσμο, όπου όλα ήταν ήδη εκεί• σ' έναν κόσμο μέσα στον οποίο έμαθε να περπατάει όπως του έδειξαν οι άλλοι, να τραγουδάει όπως του έδειξαν οι άλλοι, να κοιτάει όπως του έμαθαν οι άλλοι. Και τί θα γινόταν αν ήθελε να τα ξανασκεφτεί όλα από την αρχή; Αν ήθελε να γνωρίσει από την αρχή τον τρόπο που περπατάει; τον τρόπο που χορεύει; τον τρόπο που μετράει; τον τρόπο που μιλάει με τους ανθρώπους, τα ζώα, τα δέντρα; και αν σ' αυτόν τον δικό του ολοκαίνουριο κόσμο το λάθος ήταν το σωστό; πώς θα ήταν τότε αυτός ο ολοκαίνουριος κόσμος;

Στο παραμύθι αυτό, μέσα από ένα παιχνίδι κανόνων και παραβάσεων, απαγορεύσεων και αντιδράσεων, απαιτήσεων και προσδοκιών, το παιδί πειραματίζεται με τη ζωή, κάνει λάθη, αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και έρχεται αντιμέτωπο με τις επιλογές του. Στην πορεία αυτής της διαδρομής, κάπου μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, το παιδί θα συναντήσει έναν κόσμο όπου αντικείμενα, άνθρωποι και ζωόμορφα πλάσματα συνομιλούν, το έμψυχο συνυπάρχει με το άψυχο, μεγέθη και κλίμακες ανατρέπονται, χαρακτήρες εξαφανίζονται ως «δια μαγείας», σκιές και αντικατοπτρισμοί διασταυρώνονται.

Ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία στο να φανταζόμαστε.

Ένα θέαμα όχι απλώς για παιδιά, αλλά γύρω από τα παιδιά, και τη μαγική δύναμη τους να μπορούν να ξαναγνωρίσουν και να αλλάξουν τον κόσμο.

Η ομάδα Default μιλά στο Mama365

Η παράσταση μιλά για ένα παιδί που δοκιμάζει να καταργήσει τους «κανόνες». Είναι, τελικά, απαραίτητοι οι κανόνες για τα μικρά παιδιά;

Από τη στιγμή που υπάρχει ο καθένας μας σε ένα κοινωνικό σύνολο/ ομάδα οφείλει να υπακούει σε ένα σύστημα κανόνων, που το ορίζει η εκάστοτε ομάδα στην οποία ανήκει. Οι κανόνες και η ελευθερία του καθενός ορίζονται μέσα από το σημείο, που κάνεις κακό στον άλλο, από το σημείο που ουσιαστικά προσβάλεις την ελευθερία του άλλου. Δίχως αυτούς η συνύπαρξη είναι αδύνατη.

Το αγόρι της παράστασή μας κάνει ένα ταξίδι αναζήτησης της ουσίας αυτών των κανόνων. Και αφού δοκιμάζει να αναποδογυρίσει το σύστημα κανόνων όπως του εφαρμόζεται, προσπαθεί να αντιληφθεί από μόνο του τη σημασία αυτών και να ξαναστήσει από την αρχή έναν κόσμο, όπου θα μπορεί να αντιλαμβάνεται τη λογική τους. Η αναρχική του διάθεσή προκύπτει όχι ως αντίδραση απέναντι στην ουσία αυτών των κανόνων, αλλά απέναντι στην μηχανιστική εφαρμογή τους από ένα παγιωμένο σύστημα, το οποίο το παιδί δεν το αντιλαμβάνεται. Και καθώς το έργο περνάει το παιδί της παράστασης καταφέρνει να ξαναστήσει έναν κόσμο από την αρχή, όπου μπορεί να συνυπάρχει με τα έμψυχα και τα άψυχα στοιχεία που τον περιβάλλουν.

Τι κρατάει το παιδί από τον νέο κόσμο που φτιάχνει;

Το παιδί της παράστασης φαντάζεται ή ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου άλλου, από μόνο του γνωρίζεται με τα πράγματα, έμψυχα και άψυχα. Ένα κόσμο, στον οποίο, με δικό του τρόπο αντιλαμβάνεται τη σημασία των πραγμάτων. Έτσι το αγόρι της παράστασης είναι σε θέση να εκτιμά με τρόπο διαφορετικό, ιδιοσυγκρατικά τη λειτουργία και το ρόλο των πραγμάτων που το περιβάλλουν, να αναγνωρίζει σ΄αυτά κάτι σαν την προέκταση του εαυτού του και γι' αυτό να διεκδικεί και να βρίσκει ένα λόγο και μια λογική για να τα ταξινομήσει διαφορετικά μέσα σε ένα δικό του σύστημα αξιών.

Τι κερδίζουν τα παιδιά φεύγοντας από την παράσταση;

Πέρα από την απόλαυση της θεατρικής αφήγησης, σταθερά αποσκοπούμε στην εγκατάσταση μιας ερεθιστικής και, εν τέλει, ευεργετικής ανησυχίας και υπολογίζουμε στην ενεργοποίηση της δημιουργικής φαντασίας των παιδιών.

Ως ομάδα, πιστεύουμε σε μία πρόταση θεάτρου για παιδιά, η οποία, μέσα από τη διαδοχή εικόνων, από την κίνηση, τη μετακίνηση, τη μουσική και, συνολικότερα, μέσα από την αισθητηριακή πρόσληψη του βασικού μύθου, ενθαρρύνει τα παιδιά να σκέφτονται και να ξανασκέφτονται συνεχώς όσα πρόλαβαν να μάθουν, όσα είναι σταθερά κι όσα μπορούν να αλλάζουν, να δοκιμάζουν και να ξαναδοκιμάζουν δικές τους εκδοχές του πραγματικού, να απομακρύνονται από την παθητική συμμόρφωση σε οδηγίες άλλες από τις οδηγίες των δικών τους επιθυμιών, μόνων ικανών να εκβάλλουν σε τοπία ασφάλειας και αγάπης.

Και όπως υπάρχει και στον τίτλο του παραμυθιού που αφηγούμαστε αυτή την περίοδο τα παιδιά θα θέλαμε φεύγοντας να πάρουν μαζί τους τα «μάγια» που για εμάς είναι η απόλυτη ελευθερία στο να φανταζόμαστε και να ονειρευόμαστε.

Ιδέα-Κείμενο-Δραματουργία–Default Company σε συνεργασία με τον Τάσο Κουκουτά
Σκηνοθεσία Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη
Χορογραφία Default Company σε συνεργασία με τους χορευτές
Σκηνικά Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια Κλαίρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί Μαρία Αθανασοπούλου
Μουσική Αντώνης Γεώργου, Αντώνης Καββαδίας
Παραγωγή Default Company
Βοηθοί ενδυματολόγου Μυρτώ Κοσμοπούλου, Ειρήνη Κάμαρη
Οργάνωση παραγωγής Ζωή Μουσχή
Φωτογραφίες Αλέξης Ευσταθόπουλος

Ερμηνεύουν Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Σταύρος Σβήγκος.

Προτείνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών.
 

Infos:

Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59, Αθήνα, τηλ. 210 77 11 333.

www.porta-theatre.gr

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Κυριακή 11.00.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος 10 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά (με διάλειμμα).

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.viva.gr, τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload.


http://www.mama365.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε Ακόμα