Τα Νέα μας

ΣτΕ: Συνταγματικός ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.

Συνταγματική είναι η επιβολή του ΦΑΠ (φόρος ακίνητης περιουσίας) όπως έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ μετά από προσφυγή φορολογουμένου που ζητούσε να ακυρωθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των ετών 2011 και 2012.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 532/2015 απόφασή της έκρινε ότι ο ΦΑΠ δεν είναι αντίθετος στις συνταγματικές επιταγές της ισότητας ούτε αντιβαίνει την Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακόμη, οι δικαστές σημειώνουν ότι για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας λαμβάνονται υπόψη γενικά και αντικειμενικά κριτήρια (τιμές εκκίνησης, επιφάνεια ακινήτου, κ.λπ.), ενώ προβλέπονται απαλλαγές από το φόρο για μη εκμεταλλεύσιμα ακίνητα, αφορολόγητο πόσο μέχρι 200.000 ευρώ, κ.λπ.

Με τα δεδομένα αυτά, υπογραμμίζεται στην απόφαση ότι η επιβολή του φόρου«δεν υπερβαίνει τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη» να διαμορφώνει το φορολογικό σύστημα και να καθορίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο φορολογήσεως διαφόρων κατηγοριών φορολογικών στοιχείων και επομένως δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις.


http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θηλυκό.net Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Από το Blogger.
Published By Gooyaabi Templates