Θηλυκό.net το Θηλυκό e-περιοδικό

Coming Soon

Facebook / Twitter / Instagram

Facebook
Twitter
Instagram

Copyright © Θηλυκό.net | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
Design by WebSuccessAgency | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com
Από το Blogger.

Ακολουθήστε μας στο Fαcebook


.
.

Τα Νέα μας

.

Ο Καιρός Τώρα

Διαβάστε για


.
.
.

Μηνιαίο Ωροσκόπιο


Δημοφιλή

Ad unit

Ο εθνικός μας μπακαλιάρος!

H κατανάλωση του βακαλάου στην Ελλάδα έχει επετειακό χαρακτήρα αφού τον τρώμε την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων, δύο ημέρες της Τεσσαρακοστής κατά τις οποίες επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Ο βακαλάος υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες και, παρόλο ότι υπάρχει σε αφθονία, εν τούτοις καταναλώνεται κατά ένα μεγάλο βαθμό και σαν παστός.

Για να διατηρηθεί ο βακαλάος χρησιμοποιούμε διάφορους τρόπους όπως το πάστωμα ή την αφυδάτωση στον αέρα ή τον ήλιο.  Συνήθως όμως τον διατηρούμε χρησιμοποιώντας χοντρό αλάτι αφού πρώτα τον καθαρίσουμε και τον ανοίξουμε στα δύο (υγράλατος βακαλάος).

Πριν καταναλώσουμε τον υγράλατο βακαλάο θα πρέπει να τον ξαρμυρίσουμε.  Καλό θα είναι να διαλέξουμε φιλέτα βακαλάου καλοσχηματισμένα, με λευκό κρέας και παχιά σάρκα.  Επειδή μετά το ξαρμύρισμα ο βακαλάος απορροφάει νερό, να έχετε υπόψη ότι για κάθε 1 κιλό αλατισμένου βακαλάου, μετά το ξαρμύρισμα και αφού αφαιρέσουμε πέτσα, κόκκαλο και εντόσθια, θα έχουμε 1,5 κιλό ψαχνό για να το μαγειρέψουμε. Για να τον ξαρμυρίσουμε τον βάζουμε σε ένα σκεύος με σχάρα μαζί με μπόλικο και αποχλωριομένο κρύο νερό για 24-72 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 12 ώρες.  Έτσι το αλάτι θα κατακάθεται στον πάτο του σκεύους.  Αν επιλέξουμε να τον μαγειρέψουμε στον ατμό τότε 48 ώρες ξαρμύρισμα είναι αρκετό γιατί ο ατμός αφαιρεί αλάτι.

Για τους πολυάσχολους ή για αυτούς που δεν θέλουν να μπουν στην πιο πάνω διαδικασία, υπάρχει στην αγορά και κατεψυγμένο ξαρμυρισμένο φιλέτο βακαλάου.


https://www.sintagespareas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε Ακόμα