Θηλυκό.net το Θηλυκό e-περιοδικό

Coming Soon

Facebook / Twitter / Instagram

Facebook
Twitter
Instagram

Copyright © Θηλυκό.net | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
Design by WebSuccessAgency | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com
Από το Blogger.

Ακολουθήστε μας στο Fαcebook


.
.

Τα Νέα μας

.

Ο Καιρός Τώρα

Διαβάστε για


.
.
.

Μηνιαίο Ωροσκόπιο


Δημοφιλή

Ad unit

Ήλιος & λεμόνι: Συνδυασμός που καίει το δέρμα.

Ο Άαρον Πιρς από τη Φλόριντα των ΗΠΑ υπέστη εγκαύματα λόγω μιας δερματικής αντίδρασης που ονομάζεται φυτοφωτοδερματίτιδα.
Ο άνδρας κατέληξε στο νοσοκομείο με εγκαύματα σχεδόν δευτέρου βαθμού και ο λόγος ήταν ότι έφτιαχνε δροσερές μαργαρίτες στην αυλή του σπιτιού του.
Το δέρμα του ήρθε σε επαφή με το χυμό του μοσχολέμονου και παράλληλα ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο. Ο καυτός (κυριολεκτικά) συνδυασμός είχε σαν αποτέλεσμα να σχηματιστούν εγκαύματα σε διάστημα δύο ημερών. Αρχικά, εμφανίστηκαν στο δέρμα του άνδρα κόκκινα σημάδια, τα οποία εξελίχθηκαν σταδιακά σε φλύκταινες.
 Η φυτοφωτοδερματίτιδα που εκδήλωσε ο άνδρας είναι μια δερματική αντίδραση, αποτέλεσμα του συνδυασμού κιτρικού οξέος και ηλιακού φωτός.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι πρωτάκουστο. Το φαινόμενο αποκαλείται μάλιστα συχνά «Δερματίτιδα της Μαργαρίτας» (Margarita Dermatitis) ή Νόσος Λάιμ (Lime Disease, από το λάιμ = μοσχολέμονο, δεν πρέπει να συγχέεται με τη νόσο Lyme = βορρελίωση, προέκυψε ωστόσο από τις δύο ομόηχες λέξεις).
Η φυτοφωτοδερματίτιδα μπορεί να προκύψει και από αντίδραση του ηλιακού φωτός με άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, όπως το σύκο, το σέλινο και ο μαϊντανός.
Ορισμένα φυτά διαθέτουν σύνθετες ουσίες που ονομάζονται κουμαρίνες, οι οποίες αντιδρούν με την ακτινοβολία UVA του ήλιου. Όταν η αντίδραση συμβαίνει επάνω στο δέρμα, μπορεί να ακολουθήσει τοπικός αποχρωματισμός , συνήθως δύο ημέρες μετά. Μερικές φορές η αντίδραση είναι τόσο έντονη που προκαλείται έγκαυμα και σχηματίζονται φλύκταινες.
Η φυτοφωτοδερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον καθένα, όμως τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα, έκζεμα κ.α. είναι πιο επιρρεπή.Διαβάστε περισσότερα
http://www.onmed.gr/ygeia/item/330763-ilios--lemoni-syndyasmos-pou-kaiei-to-derma


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε Ακόμα