Θηλυκό.net το Θηλυκό e-περιοδικό

Coming Soon

Facebook / Twitter / Instagram

Facebook
Twitter
Instagram

Copyright © Θηλυκό.net | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
Design by WebSuccessAgency | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com
Από το Blogger.

Ακολουθήστε μας στο Fαcebook


.
.

Τα Νέα μας

.

Ο Καιρός Τώρα

Διαβάστε για


.
.
.

Μηνιαίο Ωροσκόπιο


Δημοφιλή

Ad unit

«Του Κουτρούλη ο γάμος», από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.


Το έργο, που γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή, στα 1843, αμέσως μετά το «μνημόνιο» με τους δανειστές εκείνης της εποχής και την επιβολή στη χώρα μας, από τις Μεγάλες Δυνάμεις, δυσβάστακτων όρων, που οδήγησαν στην εξέγερση της 3ης του Σεπτέμβρη, «Του Κουτρούλη ο γάμος», ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).


Ερχόμενη από μια άλλη εποχή που, όμως, μοιάζει τόσο με τη δική μας, μία απολαυστική κωμωδία αποκαλύπτει με αξιοθαύμαστη τόλμη τις μεθόδους και τις πρακτικές, που, από τότε, διέπουν το πολιτικό μας σύστημα: την εξασφάλιση ξένης υποστήριξης, τη διαπλοκή, την εξαγορά συνειδήσεων, τις πελατειακές σχέσεις και τη θυσία του δημοσίου στο ατομικό συμφέρον.

Η πιο «αριστοφανική» κωμωδία του νεοελληνικού θεάτρου παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και επεξεργασία κειμένου του Γιάννη Καλατζόπουλου, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Δάσους, στο Θέατρο Δάσους, την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στις 9.15 το βράδυ, και θα συνεχίσει σε άλλα θέατρα.

Έχοντας προσωπική πείρα

Φαναριώτης ευρύτατης παιδείας και πολυγραφότατος λόγιος, ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής ήταν, ταυτόχρονα, και δραστήριος πολιτικός, που έζησε «από τα μέσα» τις ίντριγκες, τις ξένες επεμβάσεις, τους συμβιβασμούς και την - με κάθε μέσο - προσπάθεια για κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας από τα πρώτα κόμματα, που εμφανίστηκαν μετά την Επανάσταση του ’21, κόμματα που δεν έκρυβαν την εξάρτησή τους από ξένα κέντρα. Αντίθετα, έφεραν με υπερηφάνεια τους τίτλους «Αγγλόφιλον», «Γαλλόφιλον» και «Ρωσόφιλον».

Μέσα από την ξεκαρδιστική ιστορία του Κουτρούλη, του καλοκάγαθου ράφτη από την Σύρο, που, για να τον δεχτεί για σύζυγό της η ωραία Ανθούσα, θέτει ως όρο να γίνει υπουργός, ο Ραγκαβής αναδεικνύει αυτήν την κατάσταση. Και όλα αυτά διαδραματίζονται στο συμβολικό πλαίσιο του ξενοδοχείου «Η Ελλάς», όπου ο Ραγκαβής κατορθώνει να αναβιώσει και να ανανεώσει τη φόρμα της αριστοφανικής κωμωδίας, αξιοποιώντας όχι μόνο τον Χορό πολιτών - πελατών, αλλά και όλα τα δοκιμασμένα τεχνάσματα του είδους: την Παράβαση, τα Επεισόδια, τον Αγώνα, τον Υμέναιο και, φυσικά, τις κωμικές ανατροπές, το γέλιο, τα τραγούδια και την πανηγυριώτικη διάθεση.
Με αγορασμένους υποστηρικτές 

Ήρωας του έργου είναι ο πάμπλουτος, αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από τη Σύρα, ο οποίος καταφθάνει στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον κατεργάρη υπηρέτη του, Στροβίλη, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη και πολύ νεότερή του Ανθούσα, κόρη του μεγαλοξενοδόχου και κοινωνικά ανερχόμενου κυρ - Σπύρου.

Η Ανθούσα, η οποία έχει - κρυφά από τον πατέρα της - δεσμό με τον νεαρό κομψευόμενο Ξανθούλη, θέλοντας να αποφύγει αυτόν τον αταίριαστο γάμο, χωρίς να δυσαρεστήσει τον πατέρα της, θέτει έναν όρο, που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί: θα πάρει τον Κουτρούλη, μόνο αν αφήσει τη ραπτική και γίνει υπουργός.

Έτσι, ο ερωτοχτυπημένος Κουτρούλης αρχίζει, με τη βοήθεια του υπηρέτη του, να αγοράζει υποστηρικτές, που θα του εξασφαλίσουν πρόθεσιν ψήφου. Ο ανταγωνισμός των τότε Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), η προθυμία συναλλαγής ορισμένων εκδοτών, η ευκολία, με την οποία διάφοροι κομματάρχες αλλάζουν στρατόπεδο με αντάλλαγμα διάφορα οφίτσια, η ματαιοδοξία κάποιων καλλιτεχνών που σπεύδουν να υμνήσουν το νέο αστέρι της πολιτικής, οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα και, φυσικά, η ευπιστία του μέσου νεοέλληνα ψηφοφόρου, θα κάνουν το θαύμα τους και ο Κουτρούλης θα οδηγήσει την Ανθούσα νυφούλα στην εκκλησία. Όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, ώσπου αποκαλύπτεται η απάτη και επεμβαίνει η δικαιοσύνη.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - επεξεργασία κειμένου: Γιάννης Καλατζόπουλος, σκηνικά: Δανάη Πανά, κοστούμια: Ίριδα Τσαγκαλίδου, μουσική -τραγούδια: Δημήτρης Λέκκας, χορογραφίες: Αναστασία Θεοφανίδου, φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Χατζηιωάννου, βοηθοί χορογράφου: Λουκία Βασιλείου -  Ηλίας Τσάκωνας, μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου. Παίζουν: Τάσος Πεζιρκιανίδης, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Αστέρης Πελτέκης, Δημήτρης Κολοβός, Χρύσα Ζαφειριάδου, Λουκία Βασιλείου, Μαρίνα Χατζηιωάννου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Σοφία Καλεμκερίδου, Πέλλα Μακροδημήτρη, Στέργιος Τζαφέρης, Μιχάλης Σιώνας, Γιάννης Τσάτσαρης, Θάνος Φερετζέλης, Τίμος Παπαδόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Δημήτρης Καραβιώτης.

Πρόγραμμα επόμενων παραστάσεων

Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Ιουλίου: Μονή Λαζαριστών, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2015

Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Αυγούστου: Θέατρο Κήπου, Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2015

Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Αυγούστου: Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, Μερκούρεια 2015

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Δάσους, 1ο Φεστιβάλ Δάσους.

Πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων: 
15 ευρώ, 
εκπτωτικό (φοιτητές, άτομα άνω των 65): 12 ευρώ, 
σπουδαστές που εμπίπτουν στο πλαίσιο του Σύμφωνου Συνεργασίας, που υπέγραψε το ΚΘΒΕ με το υπουργείο Παιδείας: 8 ευρώ, 
συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 ευρώ. 

Προπώληση εισιτηρίων: 
Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου (Δευτέρα -  Παρασκευή: 09:00 - 21:00, τηλ.: 2315 200200), καταστήματα: Γερμανός, OTE Shop, Public Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 24,  Μητροπόλεως 33) Ιανός, Seven Spots, Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, Τράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS), τηλεφωνικά: 11876, 
ηλεκτρονικά: viva.gr, tickethour.com.

http://www.naftemporiki.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε Ακόμα