Θηλυκό.net το Θηλυκό e-περιοδικό

Coming Soon

Facebook / Twitter / Instagram

Facebook
Twitter
Instagram

Copyright © Θηλυκό.net | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
Design by WebSuccessAgency | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com
Από το Blogger.

Ακολουθήστε μας στο Fαcebook


.
.

Τα Νέα μας

.

Ο Καιρός Τώρα

Διαβάστε για


.
.
.

Μηνιαίο Ωροσκόπιο


Δημοφιλή

Ad unit

Οι βαριατρικές επεμβάσεις επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο διαβήτη

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την απώλειας βάρους είναι πιο πιθανό να έχουν σημαντικές βελτιώσεις στο διαβήτη τους, σε διάστημα τριών ετών, σε σύγκριση με τους διαβητικούς που προσπαθούν να ελέγξουν το διαβήτη τους με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει το ίδιο αποτέλεσμα: ότι δηλαδή τα βαριατρικά χειρουργεία συχνά οδηγούν σε βελτίωση της πάθησης για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά μένει να ερευνηθεί αν οι χειρουργικές επεμβάσεις συμβάλλουν με βεβαιότητα στην καλύτερη θεραπεία της κατάστασης από ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Χειρουργικής JAMA.
Ο διαβήτης τύπου 2, η πιο κοινή μορφή της νόσου, συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία. Στο διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, η οποία βοηθά τα κύτταρα να "καίνε" τη γλυκόζη ή μπορεί να παράγεται αρκετή ινσουλίνη, αλλά τα κύτταρα είναι ανθεκτικά σε αυτήν.
Για τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν 61 άτομα, ηλικίας 25 - 55, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Περίπου οι μισοί ήταν υπέρβαροι και οι υπόλοιποι ήταν παχύσαρκοι.
Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν μία μεταξύ τριών θεραπειών:
Η πρώτη θεραπεία αφορούσε εντατική παρέμβαση στον τρόπο ζωής, για ένα χρόνο για να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος με δίαιτα, άσκηση και αλλαγή lifestyle, με συμβουλευτική παρέμβαση μερικές φορές το μήνα, για δύο χρόνια.
Οι άλλες δύο θεραπείες αφορούσαν χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους: είτε με τη μέθοδο Roux-en-Y, γαστρικής παράκαμψης (RYGB) ή λαπαροσκοπικά με τη μέθοδο του ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτύλιου (LAGB). 
Μετά από τρία χρόνια, το 40% στην ομάδα RYGB και το 29% στην ομάδα LAGB παρουσιάσαν μερική ύφεση του διαβήτη τύπου 2.  Σε κανέναν, ωστόσο, από την πρώτη ομάδα θεραπείας δεν παρουσιάστηκε καμία βελτίωση της νόσου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε τρεις ασθενείς της ομάδας RYGB και σε έναν της ομάδας LAGB εξαφανίστηκε εντελώς ο διαβήτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα βελτιώθηκε περισσότερο στις ομάδες που είχε γίνει χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με την ομάδα που είναι γίνει παρέμβαση στον τρόπο ζωής. Οι ομάδες των ασθενών που χειρουργήθηκαν είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να μη χρειάζεται πλέον φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη τους.
"Θα πρέπει να γίνουν έρευνες σε περισσότερους ασθενείς σε διάφορα ιατρικά κέντρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα", ανέφερε η Δρ Anita Courcoulas του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Ρούλα Σκουρογιάννη


http://www.sofokleousin.gr/medsin/index.1.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε Ακόμα