Θηλυκό.net το Θηλυκό e-περιοδικό

Coming Soon

Facebook / Twitter / Instagram

Facebook
Twitter
Instagram

Copyright © Θηλυκό.net | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
Design by WebSuccessAgency | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com
Από το Blogger.

Ακολουθήστε μας στο Fαcebook


.
.

Τα Νέα μας

.

Ο Καιρός Τώρα

Διαβάστε για


.
.
.

Μηνιαίο Ωροσκόπιο


Δημοφιλή

Ad unit

Τι φέρνει το νέο μνημόνιο σε καταναλωτές, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα «πάνω -κάτω» σε καταναλωτές, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και γενικά σε όλους τους φορολογούμενους έρχονται με τη δεύτερη δέσμη μέτρων με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στην Βουλή, ενώ σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις από το πρώτο νομοθέτημα και οι οποίες τίθενται από σήμερα σε ισχύ οι ανατροπές στην οικονομία είναι μεγάλες.

Από τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών θα φθάσουν το 9%, χωρίς να αποκλείονται και τα «καπέλα» που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Το «αλαλούμ» από τις αλλαγές στο φόρο θεωρείται δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των σημαντικών υποχρεώσεων που απορρέουν για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους με τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό ΦΠΑ, ενώ θα πρέπει να διαχωρίσουν τις περιπτώσεις ίδιων ή ομοειδών προϊόντων τους στα απαιτείται να χρεώνουν ΦΠΑ άλλοτε   13% και άλλοτε 23%.

Την ίδια στιγμή σημαντικές αυξήσεις φόρων έρχονται για αγρότες και φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια ενώ καταργείται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης που λαμβάνουν σήμερα τα νοικοκυριά. Επίσης «στενές επαφές» θα έχουν με την Εφορία 5,5 εκατ. ευρώ  ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν και του χρόνου ΕΝΦΙΑ. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο φόρος στα ενοίκια.

Α.ΦΠΑ:

Ανατιμήσεις-φωτιά στα περισσότερα είδη διατροφής ( αναψυκτικά, χυμοί, καφέδες) στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί αλλά και στα δίδακτρα των φροντιστηρίων και των σχολών εκμάθησης ξένων γλωσσών, φέρνουν οι αλλαγές στο ΦΠΑ που τίθενται από σήμερα 20 Ιουλίου 2015 σε ισχύ.

Κάποιες αλυσίδες επιχειρήσεων έχουν προαναγγείλει, οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών θα φθάσουν το 9%, χωρίς να αποκλείονται και τα «καπέλα» που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη η  προσπάθεια πλήρους ενσωμάτωσης του αυξημένου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συντελεστή ΦΠΑ στην τελική τιμή καθώς θα συμπιέσει αν όχι να εκμηδενίσει το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. 

Το ίδιο θα συμβεί και με τα δίδακτρα των φροντιστηρίων ελληνικών, ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που με το «χαράτσι» του ΦΠΑ 23% που μπαίνει στα μαθήματα η επιβάρυνση που θα υποστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα είναι μεγάλη. Αυξημένα κόμιστρα θα πληρώνουν από σήμερα όσοι χρησιμοποιούν ταξί ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ ακριβότερες γίνονται οι υπηρεσίες από επαγγελματίες που αφορούν την επιδιόρθωση υποδημάτων - ενδυμάτων ή επισκευών στο σπίτι.

Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις στα νησιά του Αιγαίου, καθώς κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠA. Αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στα περισσότερο αναπτυγμένα νησιά και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου του 2015 και εν συνεχεία για τα λιγότερα αναπτυγμένα από την 1η Ιουνίου του 2016.

Το «κύμα» με τις μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό 13% στον υψηλό ΦΠΑ 23%, προβλέπει αναλυτική εγκύκλιος την οποία εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο υψηλός και ο μεσαίος συντελεστής, 23% και 13% αντίστοιχα, παραμένουν ως έχουν, ενώ ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει μέχρι 1ης Οκτωβρίου και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%.

Το «αλαλούμ» από τις αλλαγές στο ΦΠΑ θεωρείται δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των σημαντικών υποχρεώσεων που απορρέουν για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους με τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό ΦΠΑ, ενώ θα πρέπει να διαχωρίσουν τις περιπτώσεις ίδιων ή ομοειδών προϊόντων στα οποία απαιτείται να χρεώνουν ΦΠΑ άλλοτε 13% και άλλοτε 23%. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που θα φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χιλιάδες καταναλωτές είναι :

-Τα εμφιαλωμένα νερά, το φρέσκο γάλα που πωλούνται για οικιακή κατανάλωση θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, ενώ αν τα ίδια προϊόντα πωλούνται για επιτόπια κατανάλωση θα πρέπει να επιβαρύνονται με 23% ΦΠΑ.  
-Τα αρτοποιεία θα πρέπει να χρεώνουν το απλό ψωμί, το ψωμί του τοστ και τα κουλούρια ψωμιού με ΦΠΑ 13%, ενώ  όλα τα υπόλοιπα παράγωγα του ψωμιού, τα επονομαζόμενα και ως «αρτοποιήματα», δηλαδή τα ψωμιά και τα κουλούρια με γέμιση (σταφιδόφωμα, τυρόφωμα,  τυροκούλουρα, κ.λπ.), τις φρυγανιές, τις πίτες (τυρόπιτες,  μπουγάτσες κ.λπ.), αλλά και τα συσκευασμένα ψωμιά του τοστ με ΦΠΑ 23%. 

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές στον ΦΠΑ των προϊόντων που θα οδηγήσουν σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα 2,390 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με την εγκύκλιο Σαββαϊδου έχουν ως εξής:   

Στο μειωμένο συντελεστή 13% παραμένουν τα ακόλουθα προϊόντα:

1. Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια
2. ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια)
3. γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
4. φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια
5. λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα
6. δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας
7. ελαιόλαδο
8. παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών
9. ψωμί
10. ζυμαρικά
11. νερά φυσικά
12. φαρμακευτικά προϊόντα
13. καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής
14. ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου
16. είδη για αναπήρους

Στον υψηλό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:

1. Ορισμένα ζωντανά ζώα
2. κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων,
3. μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα
4. άνθη
5. καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά
6. μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις
7. λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο)
8. παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακόστρακων
9. ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης
10. κακάο και παρασκευάσματα κακάο
11. παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα
12. παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων
13. διάφορα παρασκευάσματα διατροφής
14. ξίδια και υποκατάστατα αυτών
15. απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων
16. αλάτι και θαλασσινό νερό
17. ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα
18. καυσόξυλα
19. λιπάσματα
20. εντομοκτόνα
21. προφυλακτικά
22. σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας
23. κτηνοτροφικά προϊόντα
24. ορισμένα είδη για αναπήρους

Ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Ποιες υπηρεσίες μεταφέρονται στο 23%

1. Εισιτήρια εκδηλώσεων
2. Τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών
3. Υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών
4. Υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή
5. Εστίαση
6. Υπηρεσίες γραφείων κηδειών
7. Οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
8. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Β. Πληρωμές δανείων σε ΕΚΤ - ΔΝΤ:  

Τις υποχρεώσεις  σε ΕΚΤ και ΔΝΤ ξεκινά να αποπληρώνει από σήμερα η χώρα με τα 7 δις. ευρώ του δανείου -  γέφυρα που πήρε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM).  Το ποσό αυτό κατατέθηκε στον ειδικό λογαριασμό που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επιστραφεί στους επόμενους τρεις μήνες που θα έχει εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Τα λεφτά του μίνι - δανείου θα κατευθυνθούν για την κάλυψη:

* Της ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχει η Αθήνα προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ,
*Των ελληνικών ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ  που λήγουν σήμερα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ),
* Τόκους 900 εκατ.  ευρώ  ευρώ
* Άλλες υποχρεώσεις 600 εκατ. ευρώ.

Γ. Νέο νομοσχέδιο, νέα προαπαιτούμενα:  

Αυξήσεις φόρων σε αγρότες και σε φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, προβλέπει το σχέδιο νόμου με τα νέα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές και θα καταθέσει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα στην βουλή. Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης που λαμβάνουν σήμερα τα νοικοκυριά ενώ «στενές επαφές» θα έχουν με την Εφορία 5,5 εκατ. ευρώ  ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν και του χρόνου ΕΝΦΙΑ. Επίσης, αυξάνεται ο φόρος στα ενοίκια. 

Αναλυτικότερα:

*Αγρότες: Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές των αγροτών ενώ  αυξάνονται οι φόροι. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.
*Ενοίκια: Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια με στόχο την είσπραξη 360 εκατ. ευρώ: Συγκεκριμένα:
α)Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με στόχο την άντληση εσόδων 160 εκατ. ευρώ
β)Από 33% σε 35% για ποσά ενοικίων πάνω από 12.000 ευρώ προκειμένου να εισπραχθούν   200 εκατ. ευρώ.
*ΕΝΦΙΑ: Διατήρηση του φόρου για δύο ακόμη χρόνια. Μάλιστα οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες που προωθείται δεν θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015- 2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ κατ’ έτος.
*ΦΠΑ: Αυξάνεται από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς του ΦΠΑ.
*Επίδομα Θέρμανσης: Πρόταση των δανειστών είναι να καταργηθεί το επίδομα θέρμανσης ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί ο ΕΦΚ του πετρελαίου που έχει εξισωθεί με αυτόν του κίνησης.    
*Εισφορά αλληλεγγύης: Ενσωμάτωση στην φορολογική κλίμακα.
*Ληξιπρόθεσμα: Αλλαγές έρχονται στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη . Οι θεσμοί έχουν ζητήσει την τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις. 
*Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Υιοθέτηση νέου Κώδικα με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και της μείωσης του κόστους για νέες δίκες.

Δ. Φορολογικές δηλώσεις:

Παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου η ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από 19 Ιουλίου και μετά. Αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση      της τέως αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη να παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 26 Αυγούστου από τις 27 Ιουλίου που εκπνέει κανονικά. 

http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε Ακόμα