Τα Νέα μας

Τέλος το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία για κατοίκους χωρών της ΕΕ

Οι ελβετικές τράπεζες δεν είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο για τους Ελληνες που διαθέτουν μαύρο, αδήλωτο και αφορολόγητο χρήμα, ή απλώς θέλουν να κρατήσουν  τις αποταμιεύσεις τους «κρυφές» από την εφορία.  Το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία θα πάψει να ισχύει για τους κατοίκους χωρών της ΕΕ από το 2018, ενώ οι φορολογικές αρχές κάθε χώρας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και στα στοιχεία προηγούμενων ετών για την κίνηση των λογαριασμών.
Αυτά προβλέπονται στη διμερή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΕΕ- Ελβετίας, με αντικείμενο την «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους Ευρωπαίους καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες».
Διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ο επίτροπος Οικονομικών, Νομισματικών και Φορολογικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Θέτοντας το θέμα,  ο Δ. Παπαδημούλης είχε ζητήσει από την Κομισιόν να πληροφορηθεί εάν η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα «παροχής φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών για παρελθόντα έτη, στα πρότυπα των ρυθμίσεων της αντίστοιχης συμφωνίας ΗΠΑ-Ελβετίας».
Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι η νέα συμφωνία – που αντικαθιστά παλαιότερη του 2005 - «θέτει τέρμα στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας για τους κατοίκους της ΕΕ» και αφορά ολόκληρο το φάσμα χρηματοοικονομικών λογαριασμών.
Οσον αφορά τις φορολογικές πληροφορίες για προηγούμενα έτη, είπε ότι θα δημιουργηθεί μηχανισμός που θα καθιστά ευχερή την πρόσβαση σ’ αυτές. Εν πάση περιπτώσει, οι φορολογικές αρχές χωρών-μελών της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν στοιχεία από τις αντίστοιχες ελβετικές, βάσει της προγενέστερης διμερούς συμφωνίας  για τη φορολόγηση καταθέσεων πολιτών της ΕΕ.http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θηλυκό.net Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Από το Blogger.
Published By Gooyaabi Templates