Θηλυκό.net το Θηλυκό e-περιοδικό

Coming Soon

Facebook / Twitter / Instagram

Facebook
Twitter
Instagram

Copyright © Θηλυκό.net | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
Design by WebSuccessAgency | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com
Από το Blogger.

Ακολουθήστε μας στο Fαcebook


.
.

Τα Νέα μας

.

Ο Καιρός Τώρα

Διαβάστε για


.
.
.

Μηνιαίο Ωροσκόπιο


Δημοφιλή

Ad unit

Παραμελώντας τη στοματική υγιεινή βλάπτουμε σοβαρά την υγεία μας

Συνήθως συνδέουμε το βούρτσισμα των δοντιών με επιφανειακά οφέλη, όπως τη δροσερή αναπνοή ή ένα πιο λευκό χαμόγελο. Όμως η διατήρηση της στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για να μην προκληθούν πολλά πιο σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό μας.
Έρευνα στη Βρετανία δείχνει ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών ενηλίκων δε βουρτσίζει τα δόντια του, σύμφωνα με τις συστάσεις των οδοντιάτρων, δύο φορές την ημέρα, ενώ ένας στους 10 ξεχνούν τελείως να βουρτσίσουν τα δόντια τους πάρα πολύ συχνά. Οι προφανείς συνέπειες αυτού -όπως έδειξε και η έρευνα- είναι οι συχνά επώδυνες επισκέψεις στον οδοντίατρο και η απώλεια δοντιών. Ασφαλώς είναι καλύτερα τα αποτελέσματα από εκείνα του 1968, όταν η έγινε η πρώτη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ενήλικες για την υγεία των δοντιών και αποδείχτηκε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ενηλίκων άνω των 55 ετών, δεν είχε δικά τους δόντια.
Υπάρχει σύνδεση της στοματικής υγιεινής με τις καρδιακές παθήσεις, το διαβήτη ή τον καρκίνο;
Η ιδέα ότι τα βακτήρια -όταν τα ούλα δεν είναι υγιή- μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των άλλων ιστών και οργάνων υποστηρίζεται από παλιά στην οδοντιατρική. "Το στόμα δεν αποσυνδεδεμένο από το υπόλοιπο σώμα", λέει οFrancesco D'Aiuto, λέκτορας στο Eastman Dental Institute στο Λονδίνο. 
Η σύνδεση στόματος και σώματος δεν είναι νέα ιδέα. Ήδη ο Ιπποκράτης αναφέρει μια περίπτωση θεραπείας αρθρίτιδας με εξαγωγή δοντιού.  
Κατά την τελευταία δεκαετία, υπήρξε έκρηξη νέων ερευνών που συνδέουν τη στοματική υγεία με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Η πιο πιθανή σύνδεση είναι η φλεγμονή των ούλων που πάσχουν και μπορεί να είναι επιζήμια για το DNA των κυττάρων. «Η φλεγμονή φαίνεται να σχετίζεται με πολύ περισσότερες ασθένειες από ό, τι έχουμε μέχρι τώρα διαπιστώσει," λέει ο Francis Hughes, καθηγητής Περιοδοντολογίας στο King College του Λονδίνου.
Από πού προέρχεται η φλεγμονή; Κυρίως από την πλάκα που παραμένει στα δόντια και δεν απομακρύνεται τελείως με το βούρτσισμα. Με το χρόνο προκαλεί την περιοδοντική νόσο ή ουλίτιδα. Στα πρώιμα στάδια της, η περιοδοντική νόσος εκδηλώνεται ως ουλίτιδα, ή αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή περιοδοντίτιδα, που με τη χαλάρωση των ούλων επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν και να εισχωρήσουν στον οργανισμό: Κάθε φορά που τρώτε ή βουρτσίζετε τα δόντια σας, ωθούνται τα βακτήρια στο σώμα και επιδεινώνουν τη φλεγμονή», εξηγεί ο Hughes.
Το 2007, D'Aiuto δημοσίευσε μία μελέτη στο New England Journal of Medicine που αποδείκνυε ότι με βαθύ και συστηματικό καθαρισμό των δοντιών και των ούλων ασθενών με τοπική αναισθησία είχαμε πιο υγιείς, πιο ελαστικές αρτηρίες έξι μήνες αργότερα. Στη συνέχεια, το 2012, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε μια δήλωση που επιβεβαιώνει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση - μια κατάσταση κατά την οποία οι αρτηρίες φράσσονται από λιπαρές ουσίες - ακόμη και μετά λαμβάνονται υπόψη κοινές αιτίες, όπως η κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες και το κάπνισμα.
Το Μάιο του 2015, D'Aiuto δημοσίευσε μια μελέτη στο PLoS One που εκτιμούσε τις επιπτώσεις της θεραπεία της ουλίτιδας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία των ούλων μειώνει το γενικό επίπεδο της φλεγμονής, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες στην ικανότητα των ασθενών για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Άλλες μικρές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η περιοδοντική θεραπεία μπορεί πράγματι να επιφέρει χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Για τη σύνδεση μεταξύ της νόσου των ούλων και του καρκίνου οι ερευνητές είναι ακόμα επιφυλακτικοί. «Είναι εύλογη η σύνδεση, αλλά δεν είναι ακόμα σαφής ο ακριβής μηχανισμός πρόκλησης», λέει ο Hughes. Η χρόνια φλεγμονή είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις και μπορεί επίσης να επηρεάσει την κυτταρική διαίρεση. Αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στο Immunity, αναφέρει ότι ένα βακτήριο που εμπλέκεται με την ουλίτιδα, μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.
Το μήνυμα 
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δύο φορές την ημέρα βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι η καλύτερη λύση για υγιή δόντια και ούλα, σε συνδυασμό με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Επίσης, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες θεωρούνται πιο αποτελεσματικές για την απομάκρυνση της πλάκας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε Ακόμα