Θηλυκό.net το Θηλυκό e-περιοδικό

Coming Soon

Facebook / Twitter / Instagram

Facebook
Twitter
Instagram

Copyright © Θηλυκό.net | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
Design by WebSuccessAgency | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com
Από το Blogger.

Ακολουθήστε μας στο Fαcebook


.
.

Τα Νέα μας

.

Ο Καιρός Τώρα

Διαβάστε για


.
.
.

Μηνιαίο Ωροσκόπιο


Δημοφιλή

Ad unit

Πρόωρες εκλογές: Πότε και πως μπορούν να γίνουν

Σύνθετο είναι από νομικής και πολιτικής άποψης το εγχείρημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες καθώς η παρούσα Βουλή προέρχεται από πρόωρη διάλυση της προηγούμενης και δεν μπορεί να διαλυθεί πριν από τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε και παρέρχεται ένα έτος από τη συγκρότησή της σε σώμα.
Ωστόσο αν παραιτηθεί η κυβέρνηση εφαρμόζεται το άρθρο 37 του Συντάγματος. Με την τήρηση όλων των προβλεπομένων από Σύνταγμα διαδικασιών εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το λιγότερο σε 20 και το μάξιμουμ σε 30 ημέρες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, την παραίτηση της Κυβέρνησης ακολουθεί ανάθεση διερευνητικών εντολών κατά σειρά στους Αρχηγούς των 4 μεγαλύτερων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων της παρούσας Βουλής (Η 4η Εντολή θα δοθεί στο Ποτάμι).
Κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί μέχρι 3 μέρες και εάν κάποιος Αρχηγός Κόμματος δεν αποδεχθεί ακολουθεί ο επόμενος, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης ο ΠτΔ συγκαλεί τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων για να διαπιστωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης – και προσπαθεί να σχηματίσει Κυβέρνηση Συνεργασίας ή Κυβέρνηση Ανοχής.
Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, ο ΠτΔ επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα διεξαγάγει εκλογές από όλα τα κόμματα και εαν τούτο δεν καταστεί δυνατόν αναθέτει στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον σχηματισμό εκλογικής Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές μέσα σε 30 μέρες, πρακτικά μετά την πάροδο 20 ημερών και πριν την συμπλήρωση των 30 ημερών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω πρόωρες εκλογές μπορεί να διεξαχθούν ΜΟΝΟ μετά από παραίτηση της Κυβέρνησης και κήρυξη της διαδικασίας του Αρθρ. 37 του Συντάγματος.
Αυτά μπορούν να συμβαίνουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των εργασιών της παρούσας Βουλής. (Αρθ. 41 παρ.4 του Συντάγματος).

http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε Ακόμα