Θηλυκό.net το Θηλυκό e-περιοδικό

Coming Soon

Facebook / Twitter / Instagram

Facebook
Twitter
Instagram

Copyright © Θηλυκό.net | Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger
Design by WebSuccessAgency | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com
Από το Blogger.

Ακολουθήστε μας στο Fαcebook


.
.

Τα Νέα μας

.

Ο Καιρός Τώρα

Διαβάστε για


.
.
.

Μηνιαίο Ωροσκόπιο


Δημοφιλή

Ad unit

Έρχεται το χάπι της γυμναστικής

Τι θα λέγατε αν σας λέγαμε ότι θα μπορούσατε να χωρέσετε όλα τα οφέλη της άσκησης σε ένα μικρό χάπι;
Ακούγεται μάλλον δελεαστικό για όσους δεν είναι λάτρεις του γυμναστηρίου ή τουλάχιστον δεν έχουν χρόνο για να αθληθούν. 
Μπορεί το παραπάνω να φαντάζει σαν σενάριο επιστημονική φαντασίας, ωστόσο η αλήθεια είναι πως επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν τα πρώτα «χάπια γυμναστικής». 

Μπορεί να είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά οι προοπτικές είναι αρκετά καλές, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Trends in Pharmacological Sciences και Journal of Cell Metabolism. 
Όπως επισημαίνει ο Ismail Laher, καθηγητής Αναισθησιολογίας, Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά «Ο καθένας ψάχνει για ένα χάπι για να αντικαταστήσει την σωματική άσκηση, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί... (Το νέο χάπι) δεν πρόκειται να μετατρέψει ένα 'άτομο του καναπέ' σε Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ». 
Επί της ουσίας, τα εν λόγω χάπια αποτελούνται χημικές ενώσεις οι οποίες έχει αποδειχθεί από πειραματικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, ότι μπορούν να μιμηθούν μία ή περισσότερες από τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης, όπως η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, ο σχηματισμός νέων μιτοχονδρίων σε κύτταρα, ή η αύξηση της ικανότητας του σώματος για άσκηση.
Όπως διευκρινίζει δηλαδή ο κ. Laher, «Θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει για την σωματική σας άσκηση πολύ πιο γρήγορα».
Σαφώς κανένα χάπι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γυμναστική. «Ένα μόνο χάπι δεν είναι σε θέση να σας γεμίσει με ενδορφίνες, για παράδειγμα, ενώ, επίσης, θα κάνει και τα οστά σας ισχυρότερα, ή θα επιταχύνει τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών σας και θα αυξήσει στον καρδιακό σας ρυθμό (...) Είναι, απλά, ένα πολύ μικρό 'κομμάτι από την πίτα'», διευκρινίζει ο Laher.
Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι πως το χάπι γυμναστικής επικεντρώνεται κυρίως στους μυς. «Σας βοηθάει να αυξήσετε την αποδοτικότητα του ΑΤΡ, του στοιχείου εκείνου με το οποίο κάθε κύτταρο λειτουργεί».


http://www.sofokleousin.gr/medsin/index.1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε Ακόμα